2017’de 1,7 Milyar Dolarlık Fona Rağmen Ölmüş 10 Şirket

2017 de 10 ölü şirket

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatın olduğu yerde ölüm de vardır.”

Bu cümle ile başlamamız sizleri korkutmasın lütfen! Ancak konumuza pek uygun gördük ve eklemek istedik.

Gelin yazımıza konu olan şirketlere genel bir göz atalım. Toplamda,  girişim sermayesi fonlarında 1.695 milyar dolar toplamışlar. Şimdilerde ise yerlerinde yeller esiyor. Yatırımcılar artık halka arz yoluyla ya da şirketlerin satılması yoluyla bile kurtulmayı umut edemezler. Bir zamanlar kuruluşu 560 milyon dolar değerinde olan bir araba alış satış girişimi Beepi’nin kapanmasından, yine kuruluşu 235 milyon dolara mal olan akıllı kulaklık üreticisi Doppler Labs’ın 2017 Kasım ayında kapatılmasına kadar bunlar, geçtiğimiz yılda en yüksek miktarlarla finanse edilmiş 10 ölü şirket.

Gelin şimdi de şirket özelinde bir inceleme yapalım.

Beepi : 2013 — Şubat 2017

Beepi

@si.wsj

Sermaye: 150 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 560 Milyon Dolar

Araba alıcılarını ve 2. el araba satıcılarını bir araya getiren internet sitesi Beepi hem Fair.com hem de ikinci el araba satıcısı DGDG’ye yeni araçlar satın almayı düşündürdü ancak sonuçta buna olumsuz bir karar verildi. Sonunda, Beepi’ nin parası tükendi.

Quixey: 2009 — Şubat 2017

Sermaye: 133 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 600 Milyon Dolar

Mobil arama motoru uygulamaları tarayabilen Quixey, Şubat ayının sonunda personelinin çoğunu işten çıkardı. Şirket, kurucu CEO’su Tomer Kagan’ı Mart 2016’da değiştirmesine rağmen şirket hiçbir zaman kendi tabanını veya sabit  gelir kaynağını bulamadı.

Yik Yak: 2013 — Nisan 2017

Sermaye: 73 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 400 Milyon Dolar

Anonim bir sosyal medya uygulaması olan Yik Yak, birkaç üniversite taciz skandalının merkezinde olunca her ne kadar kullanıcılarını platformda tutmaya çalıştıysa da  28 Nisan’da kapadığını açıkladı. Uygulama mağazadan silinmeden birkaç gün önce, bir ödeme şirketi olan Square, Yik Yak’ın mühendislik ekibini 3 milyon dolar karşılığında kendi bünyesine aldı.

Maple: 2014 — Mayıs 2017

Sermaye: 29 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 115 Milyon Dolar

New York City merkezli bir yemek teslimat hizmeti olan Maple, 8 Mayıs 2017’de kapanmıştı. Üst düzey restoran şirketi Momofuku’nun şefi ve kurucusu olan David Chang’ın desteğiyle Maple, aslında yemek mekanlarının sevgilisiydi. Hem eşsiz hizmeti hem fiyatları hem de teslimat ücretleri dahil konseptine ve her öğünde ücretsiz şekerli kurabiye bulundurmasına rağmen maalesef tutunamamıştır.

Sprig: 2013 — Mayıs 2017

Sermaye: 57 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 110 Milyon Dolar

Talep üzerine yüksek kaliteli yemekler sunan San Francisco merkezli bir servis olan Sprig, son teslimatını 26 Mayıs’ta yaptı. Sprig, 15 dakika içinde yemek sunmaya söz verdi ve yerel kaynaklı ürünler sunmayı vaat etti. Ancak iş modeli, Seamless gibi alt-üst düzey rakipleri ile karşılaştırıldığında sürdürülebilir değildi.

Hello: 2012 — Haziran 2017

Sermaye: 40 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 300 Milyon Dolar

Hello, otel müşterilerinin bileklerinde taşıması için değil, odalarında oturmaları için tasarlanan Sense uyku izleme sensörünün arkasındaki şirketti fakat bir alıcı bulamadığı için şirket, Haziran ayında kapılarını kapattı.

Jawbone: 1997 — Temmuz 2017

Sermaye: 1 Milyar Dolar

Pik Değerleme: 3 Milyar Dolar

Jawbone, fitness cihazlarına ve taşınabilir hoparlörlere odaklanarak giyilebilir cihazlarda bir öncüydü ancak satıcılarına ödeme yapmak için mücadele etti. Temmuz ayında Jawbone kapılarını kapattı ve varlıklarını tasfiye etmeye başladı. Onun yerine, şirket kurucusu ve CEO’su Hosain Rahman, sağlık donanımı ve yazılım alanında ‘Jawbone Health Hub’ adlı yeni bir şirket kurdu.

Juicero: 2013 — Eylül 2017

Sermaye: 118,5 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 270 Milyon Dolar

Meyve suyu üreticisi bir şirket olan Juicero, 2013’te fon yaratmaya başladı ancak 2016’ya kadar hiçbir ürün piyasaya sürmedi. Sadece bir yıl sonra, yatırımcılar 270 milyon dolarlık şirketin en büyük sırrını keşfetti: Şirketin 400 dolar değerindeki makinesinin piyasaya sürülen ürünün kutu içeceği bardağa sıkmaktan başka bir şey yapamadığı ortaya çıktı. Makine olmadan da çok kolay sıkılacağını deneyimleyenlerin ”Bu kadar da olmaz” dediği bu hadiseden sonra elbette bir daha yatırım alamadılar..

Raptr: 2008 — Eylül 2017

raptr kapandı mı

Sermaye: 44 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 170 Milyon Dolar

Raptr, oyuncular için sosyal ağ olarak yaklaşık on yıl sonra Eylül ayında kapandı. Servis, arkadaşlarının oynadığı oyunları takip etmelerine yardımcı oldu ve uzaktan çoklu oyunlar oynayabilmelerini kolaylaştırdı.

Doppler Labs: 2013 — 2017

ölü girişimler

Sermaye: 51 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 235 Milyon Dolar

Doppler Labs, 2013 yılında piyasaya sürüldüğünde yatırımcıları, kullanıcıların çevrelerindeki dünyadaki deneyimlerini kişiselleştirmelerine olanak tanıyacak süper akıllı kulak içi rüyaları sattı. Şirketin kablosuz cihazları, normal konuşmaları, şehir gürültüsünü engelleyerek kulaklık içine veren bir sistemdi. Apple’ın AirPod’una ve Google’ın Piksel Buds programlarına rakip olacak şekilde konumlandırıldı. Ancak satışlar yavaştı ve şirket işte kalmak için gerekli olan finansmanı sağlayamadı ve 2017 Kasım ayında kapatıldı.

Luxe: Ölümden Döndü

Sermaye: 75 Milyon Dolar

Pik Değerleme: 110 Milyon Dolar

2017’de talep üzerine vale park hizmeti sunan bir başlangıç ​​olan Luxe için işler iyi görünmüyordu. Şirket, birkaç park garajı satın aldıktan hemen sonra, uygulamayı geçici olarak daha geleneksel bir vale hizmetine dönüştürdü.

Eylül ayında İsveçli otomobil üreticisi Volvo tarafından satın alındı. Volvo ve Luxe anlaşmanın şartlarını açıklamamış olsa da satın alma şüphesiz Luxe’ya 75 milyon dolarlık yatırım yapmış olan yatırımcıları memnun etti. Şu an hala çalışıyorlar.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar