2016 Yılında Başarısız Olan 5 Pazarlama Aktivitesi

Paylaşmayı unutmayın.

2016 yılı birçok firma için pazarlama anlamında çok iyi tamamlansa da bazı firmalar için pek parlak tamamlanmış görünmüyor. Bu pazarlama aktivitelerinin başarıya ulaşmasında büyük pay sahibi olan sosyal medya kullanımı sebebiyle, firmaların yaptıkları gaflar da herkes tarafından duyuluyor ve PR çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanıyor.

2016 yılında başarısız olan ve büyük ses getiren pazarlama hatalarına birlikte göz atalım.

1.Microsoft’un Irkçı, Bot Twitter Kullanıcısı

Microsoft 2016 yılında müthiş bir inovasyon ile Tay adında bir yapay zekaya Twitter hesabı açtı ve kullanıcılar ile interaktif etkileşimi serbest bıraktı. Yani yapay zeka, kelimeleri diğer Twitter kullanıcılarından öğrenecekti.

2016 Yılında Başarısız Olan 5 Pazarlama Stratejisi

@tayandyou

Bu hesabın ırkçı olmasını engelleyecek herhangi bir önlem almayan Microsoft, bu sebeple Tay’ın ırkçı olmasını da engelleyemedi. Bu olaydan sonra büyük tepki toplayan Microsoft, Tay’ın hesabını korumalı hesap olarak belirledi.

2.Coca-Cola’nın Harita Hatası

Coca-Cola, 2016’ya pazarlama başarısızlığıyla merhaba diyen bir firma. Şöyle ki, Rusya’nın çok popüler bir sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı Rusya haritasında, Rusya’nın 2015 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım yoktu.

@farklibirbakis

Şirketin bu hareketi büyük yankı uyandırdı ve sosyal paylaşım sitesine protesto mesajları yağdı. Bununla birlikte Coca-Cola hakkında boykot kampanyaları başlatıldı. Gelen yoğun tepkiler üzerine harita silindi ve Coca-Cola şirketi 2016 yılına büyük bir pazarlama hatası ile merhaba dedi.

3.Seoul Secret’te Irkçılık Skandalı

Kozmetik sektöründe faaliyet gösteren Çin menşeili Seoul Secret markası öyle bir reklam yayınladı ki izlenen adımlar baştan aşağıya yanlıştı. Reklamın sloganı bile tam bir faciaydı: Beyazlık kazanmanı sağlar. (White makes you win).

Beyaz tenin, insanları daha başarılı yaptığını anlatan reklam kısa sürede çok büyük tepki çekti. Dolayısıyla pazarlama çalışmaları başarısız oldu.

4.Miracle Mattress Firması’nın Akıl Almaz Gafı

Çoğu firma özel günlere yönelik pazarlama çalışmaları yürütür. Yılbaşı, sevgililer günü, dini bayramlar gibi günler firmalar için vazgeçilmez fırsatlardır. Bu sefer bir reklam filminde, Amerika için önemli bir günün nasıl yanlış konumlandırıldığına bakıyoruz.

Miracle Mattress adlı firma öyle bir gafın altına imza attı ki reklam filmini izleyenler ne diyeceklerini bilemediler.

Amerika’daki ikiz kulelerin yıkılışının yıl dönümünü olan 11 Eylül’de, reklamda yan yana yastıklardan oluşturulmuş iki kuleyi, şaşırarak düşen iki genç adam yıkıyor. Bu reklam filmi kısa sürede çok büyük tepki çekti ve şirket özür dilemek zorunda kaldı.

5.Samsung Galaxy Note 7 Faciası

Samsung gibi büyük bir firmanın 2016’da amiral gemisi olarak lanse ettiği telefondan beklentiler doğal olarak hayli fazlaydı. Ancak birkaç yerde Galaxy Note 7 telefonun patladığı ile ilgili haberler çıktı ve bu haberler gitgide yayıldı. Bu sebeple de Samsung, Galaxy Note 7 telefonlarını piyasadan toplattı.

2016 Yılında Başarısız Olan 5 Pazarlama Stratejisi

@teknoline

Bu durum insanlarda Samsung marka telefonlara karşı büyük bir ön yargı oluşturdu ve “Samsung’un itibarı, Galaxy Note 7 gibi yandı“. Ayrıca firmanın Galaxy Note 7 için yaptığı tüm pazarlama faaliyetleri de boşa gitmiş oldu.

Yukarıda bahsettiklerimiz gibi veya daha farklı pazarlama hataları sebebiyle başarısızlığa uğramamak için “Sosyal Medyada Pazarlama Sırları yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar