2016 Yılında Akıllarda Yer Edinen 7 Reklam

reklam stratejisi

Paylaşmayı unutmayın.

2016 Yılında Başarısız Olan 5 Pazarlama Aktivitesi” başlıklı yazımızda, 2016 yılı itibari ile pazarlama stratejileri bakımından pek parlak geçmeyen markaları konu almıştık. Bu markaların yanında bazı markalar öyle stratejiler geliştirip, müşteriye öyle hitap ettiler ki, adeta hedefi tam ortadan vurdular. Gelin, hep birlikte bu markaların stratejilerine göz atalım.

1-Ülker

Ülker “Mutluluk Her Yerde” sloganıyla yola çıktığı reklamlarında yaşlısından gencine, kadınından erkeğine herkese mutluluğun bir varış noktası değil, yolun ta kendisi olduğunu hatırlattı.

Mutluluğun sağımızda, solumuzda, yanı başımızda olduğunu hatırlattı bize bu reklamla Ülker. Bir nevi bu hareketiyle herkesi gönlünden yakaladı.

 2-Dacia

“Kendi kendini satabilme özelliğine sahip tek otomobil!” mottosunu kullanan Dacia markası, reklamlarında satış danışmanlarının otomobillerini anlatmak yerine; bunu bir oyuna dönüştürüp, müşterilerin arabaların özelliklerini kendi ağızlarıyla söylemelerini sağlıyorlar. Bunu yaparken de tıpkı “Tabu” oyunundaki gibi belirli kelimeleri yasaklıyorlar.

2016 araç satış rakamlarından da görüleceği gibi Dacia’nın uyguladığı bu yaratıcı strateji işe yaramış görünüyor.

3-letgo

“Çek, yükle, mesaj at. letgo ile rahat sat!” sloganıyla hareket eden firma, aplikasyon bazlı bir proje olup; televizyon ortamında reklam yapan nadir firmalardan bir tanesi. Sunduğu hizmet ise o kadar basit ki, kullanıcı açısından zorlanmak pek mümkün değil. Gerçekten de slogandaki gibi; çek, yükle, mesaj at ve rahatlıkla satışı gerçekleştir.

Kullanıcılar açısından letgo belirli faydalar sağlıyor. Bunlardan ilki; tüketiciler kullanmadıkları ve kullanılabilir durumdaki eşyalarını satarak kendi bütçelerine artı değer yaratıyorlar. İkincisi ise kullanıcılar ihtiyaçları olan ürüne kolaylıkla ulaşıp daha az harcama ile ihtiyacını giderebiliyor. Üçüncü belki de en ilginç faydası ise, letgo uygulamasında bulunduğunuz yere yakın yerleri seçerek gerçekten de reklam filmlerinde gördüğümüz gibi ürünü kendiniz gidip alabiliyorsunuz.

4-Mavi

Mavi markasını artık şu tarz reklamlarından tanıyoruz:

-O sezon tutan dizinin başrolü ya da başrollerini oynat.

-Yıldızı yeni parlayan ama olay yaratacak pazarlama potansiyeli olan birini seç vs.

2016 yılında ise reklamın oyunculuğunu, çok revaçta olan Poyraz Karayel dizisinin başrol oyuncusu İlker Kaleli yaptı.

Mavi’nin bu reklamlarla bu zamana kadar pek başarısız olduğu görülmedi. Çünkü oyuncu seçimleri popülerlik bakımından hep kusursuz oluyor. Mavi, popülerliği iyi değerlendiren markalardan.

5-Allianz Sigorta

2016 yılının tartışmasız en iyi reklamı Allianz Sigorta’ya ait. Hatta uzun bir süre reklamda Kalben’in sesinden dinlediğimiz “Haydi Söyle” adlı parça sosyal platformlarda sıkça paylaşıldı ve dillerden düşmedi.

Allianz Sigorta’ya bu başarıyı getiren hedef kitlenin kalbine dokunması oldu desek yanlış olmaz. Allianz Sigorta’nın bu hamlesinin duygusal, içimize işleyen bir yönü vardı. Bu sayede de başarı kaçınılmaz oldu.

6-Beko

Beşiktaş takımının efsane sponsoru kim diye sorsalar, tüm futbol severlerin aklına Şifo Mehmet’in, Pascal Nouma’nın, Sergen Yalçın’ın terlettiği formada bulunan sponsor gelir.

İşte o efsane marka Beko #EveDönüyoruz etiketi ile öyle bir reklam filmi yayınlamış ki sadece Beşiktaş taraftarını değil tüm futbol severleri etkisi altına alıyor.

7-Shell

Haluk Levent’in “Yollarda Bulurum Seni” adlı parçasını “Yollarda Bulurum Shell’i” olarak değiştirerek 2016 reklam filmlerinde kullanan Shell de 2016 yılını reklam şarkısını dilimize dolayarak kapatanlardan.

Birden fazla versiyonu ile yayına giren reklam serisi oldukça beğeni topladı.

2017 yılı reklamlarını keyifle izlemeye başladık. Bakalım önümüzdeki sene bu yılın hangi reklam filmlerine birlikte bakacağız.

Bu yazıyı okuduktan sonra blogumuzdaki “2016 Yılında Başarısız Olan 5 Pazarlama Aktivitesi” başlıklı yazımızı okuyabilir ve daha sonra “Ateş, Su, Toprak, Pazarlama” adlı yazıdan pazarlama stratejisi izlerken nasıl hamle yapılır, nelere dikkat edilmelidir gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar