17 Ünlü Marka ve İlginç İsim Hikayeleri

marka

Paylaşmayı unutmayın.

Markalar çoğu kez logolarıyla aklımızda kalırken çoğu kez de isimleri ile zihinlerimizde yer ederler. Peki, başarılı olmaları dolayısıyla tanıdığımız bildiğimiz marka isimlerinin kendilerine has bilgilere  sahip olabileceklerini düşündünüz mü hiç? Elbette düşünmüşüzdür çünkü insanoğlu daima merak  etmek ve araştırmak tutkusuna sahiptir. Öyleyse bizlere düşen bu merakı gidermek ve araştırma
tutkusunu güzel bir şekilde nihayete erdirmenize yardımcı olmaktır.

Hazırsanız başlıyoruz. İşte dünyanın 17 ünlü markası ve isimlerinin arkasındaki gerçekler!

1 – IKEA

ikea adı nereden geliyor

@mastrminda

“Evinizin her şeyi” sloganıyla hayatımızın her alanına sinmeyi başaran IKEA isminin ilk iki harfi,  kurucusu Ingvar Kamprad‘ın isminin baş harflerinin birleşiminden oluşuyor. Son iki harf ise onun Elmtaryd ve Agunnaryd isimlerinin baş harflerinden geliyor. Bu iki sözcük ise Kamprad’ın büyüdüğü çiftlik ve köyün adı.

2 – Canon

canon ismi nereden geliyor

@HutchRock

Ezeli bir rekabetin daimi taraflarından biri olan Canon’un ismi başlangıçta Budist bir tanrıçanın adı olan “Kwanon” şeklindeydi. Ancak marka 1935 yılında adını Canon olarak değiştirdi ve dünya çapında bir kitleye hitap etmeyi başardı.

3 – LEGO

lego ismi nereden geliyor

@ElisaRiva

Daha çok 90’larda çocuk olanların tanışık olduğu ve unutamadığı LEGO markasının adı, Danca “leg got” sözcüklerinin kombinasyonundan oluşuyor. Bu sözcükler “iyi oyun” anlamına geliyor. Ne yalan söyleyelim gerçekten iyiydi!

4 – Sony

sony adı nereden geliyor

@Hyun-Kook

Kalitesinden asla ödün vermeyeceğini bildiğimiz markanın adı Latincede ses için kullanılan “sonus”  ve 1950’lerin Japonyasında “akıllı, sunum yapabilen genç erkek” şeklinde tanımlanan ve argo bir  sözcük olan “sonny boy”dan türetilmiştir.

5 – Haagen – Dazs

Haagen Dazs adını nereden alıyor

@HaagenDazs

Danimarkalı bir dondurma markası olan Haagen – Dazs adı kurucuları tarafından, eski – dünya geleneği ve ustalık havasını iletecek bir şekilde, Danca telaffuz edilebilmesi için stratejik olarak seçilmiş. Ancak bu dilde sözcükler bir anlam taşımıyor.

6 – WD – 40

wd - 40 nedir

@myaltai

Pas önleyici bir sprey markası olan WD – 40, 39 başarısız laboratuvar denemesinden sonra geliştirildiği için bu adı almıştır. Dolayısıyla 40. deneme için mükemmel bir ad.

7 – Yahoo

yahoo adı nereden geliyor

@Simon

Marka adını “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Ayrıca Jonathan Swift’in “Gulliver’in Gezileri” eserinde kaba, gürültülü ve şiddetli hayali bir tür olarak geçiyor.

8 – Pepsi

pepsi adı nereden geliyor

@bingapis

Coca-Cola’nın ezeli rakibi olan markanın adı başlangıçta Brad’s Drink iken mucit Caleb Bradham’dan sonra 1898’de, onun sağlıklı, sindirime yardımcı kola inancını temsil etmek üzere hazımsızlık anlamına gelen “dispepsi”den adını aldı.

9 – Google

google adı nereden geliyor

@Reagan-Ilunga

“Google amca” diyerek bağrımıza bastığımız ve her başımız sıkıştığında koştuğumuz İnternet devi Google adını 1 sayısını takip eden 100 sıfırı ifade için kullanılan matematiksel terim olan “googol”dan almıştır.

10 – Virgin

virgin ne demek

@skeeze

Richard Branson’ın meslektaşlarından biri marka adı için “Biz iş dünyası için tam bir bakireyiz” diyerek “virgin” adını önermiştir ve sonuç…

11 – Blackberry

blackberryi adı nereden geliyor

@windowssearch-exp

Kullanmak için kesinlikle ince parmaklara ihtiyaç duyulan, eski telefonlarımızı devrettiğimiz anne babalar için işkence aleti haline gelen Blackberry adı 1999’da adeta para basma makinesi etkisi yaratmıştır çünkü telefon üzerindeki tuşlar meyvenin üzerindeki küçük taneciklere çok benziyordu. Lezzetli olduğunu söyleyemeyeceğiz ancak anlamlı olduğunu düşünüyoruz.

12 – Spotify

spotify adı nereden geliyor

@Photo-Mix

Kurucu ortaklar Daniel Ek ve Martin Lorentzon, Ek’in Spotify fikrini yanlış anlaması üzerine bir beyin fırtınası yapıyorlardı. Rastlantısal olması nedeniyle utansalar da adın “nokta” ve “tanımlamak” sözcüklerinden geldiklerini belirtmişler.

13 – Oracle

oracle ismi nereden geliyor

@ Hayley Sumners

Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle markasının adı, kurucu ortaklar Larry Ellison ve Bob Oats‘ın CIA için çalıştıkları bir projede bir kod olarak başlamıştı. Oracle, herhangi bir şey ile ilgili herhangi bir soruyu cevaplayabilecek bir veri tabanı olacak tasarlanmıştı.

14 – Starbucks

starbuks adını nereden alıyor

@eak_kkk

Kahve tutkunu olan birçoğumuzun müdavimi olduğu kahve devi Starbucks adını, ilk ortağı Herman Melville’ın “Moby Dick”indeki “açık denizlerin romantizmini ve eski kahve tüccarlarının denizcilik geleneğini” uyandırmak için aldı.

15 – Reebok

reebok adının hikayesi

@sneakerbardetroit

Bir tür antilop için kullanılan Güney Afrika Hollanda lehçesi – Flemenkçe “rhebok” sözcüğünün alternatif bir harfle yazılması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu ad ile hız ve zarafet duygularını uyandırmak amaçlanmıştır. Yerinde bir seçim olduğunu söylemeliyiz.

16 – Skype

skype adı nereden geliyor

@ukr

MSN’i tarihin tozlu raflarına yollayan Skype markasının orijinal adı “Sky Peer-To-Peer” şeklindedir. Bu ad “Skyper”a çekildiğinde, sondaki “r” bugünkü adı oluşturmak üzere çıkarılmıştır. Sizleri bilemiyoruz ancak asla ve asla MSN tadını alamadık.

17 – Amazon

amazon adını nereden alıyor

@noisyradicals

Sanal alışveriş mağazası devi Amazon’un adını savaşçı kadınlardan aldığını söylemeyi çok isterdik fakat söylentilere göre bu ad Jedd Bezos’un “A” ile başlayan ve alfabetik listenin başında yer alacak bir ad istemesinden gelmiştir. Yine de Bezos bu adın dünyanın en büyük nehrinden geldiğini ve onun gibi büyük bir işi olmasını umduğu için bu adı uygun gördüğünü belirtmiştir.

Biraz nostalji yaparak marka adlarının nereden geldiklerini hep birlikte görmüş olduk ve sanıyoruz iyi de ettik. Ancak sizlerin bilip bizlerin bilmediği marka adı hikayelerini yoruma bırakırsanız da daha iyi bir iş başarmış oluruz, diye düşünüyoruz.

Daha önce blogumuzda yer verdiğimiz En Popüler Markaların Logo Hikayeleri yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Merak etmeye ve araştırmaya devam!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar